2017 was een bewogen jaar met betrekking tot cryptocurrencies. Er zijn ongelooflijk veel nieuwe projecten gestart, veel met behulp van zogeheten Ico's (Initial coin offerings). Dat zijn een soort crowdfunding campagnes waarbij geïnvesteerd kan worden door de tokens of munten te kopen die het project gaat gebruiken.

De bekendheid van de cryptocurrency projecten is enorm gestegen en daarmee ook de waarde van de cryptocurrency munten en zogeheten tokens. De prijs van Bitcoin is dit jaar zelfs gestegen tot een hoogtepunt van €17.000,-! De munt begon dit jaar rond de €2.000,-.

Het groeiende gebruik van de munt en de stijgende prijs heeft er echter voor gezorgd dat de transactie kosten ook enorm zijn gestegen tot zo een €15,- per transactie. Ook het "minen" van de Bitcoins zorgt voor een enorm energie verbruik wereldwijd, er wordt geschat dat het energie verbruik ongeveer gelijk ligt aan het energieverbruik van heel Denemarken. De prijs van de munt is ook nog steeds niet erg stabiel, zoals we zien in december 2017 is de prijs gedaald tot €9.000,-.

Deze nadelen zorgen er voor dat Bitcoin eigenlijk niet meer te gebruiken is voor wat het bedoeld was, namelijk een gedecentraliseerd betaal middel. De transactie kosten zijn veel te hoog, de prijs van de munt is instabiel, transacties kunnen lang duren en het systeem verspilt een enorme hoeveelheid aan energie. Dit neemt niet weg dat Bitcoin voor een ware revolutie heeft gezorgd op het gebied van nieuwe gedecentraliseerde technologieën. Bedrijven hebben een hoop geleerd van Bitcoin en er zijn een heleboel mooie initiatieven om allerlei problemen op te lossen. Dus, welke cryptocurrency project zal het stokje van Bitcoin overnemen in 2018 met een verbeterde technologie?

Ethereum (ETH)

Ethereum is een smart contract platform gebouwd met blockchain technologie. Een smart contract platform houdt in dat op het platform slimme contracten en gedecentraliseerde applications kunnen worden geprogrammeerd met Solidity, de eigen programmeer taal van Ethereum. De cryptocurrency om gebruik te maken van het Ethereum platform heet Ether

IOTA (IOT)

IOTA is een technologie die niet werkt met Blockchain technologie maar met de zogenoemde "Tangle". De IOTA ontwikkelaars focussen op toepassingen op het gebied van IOT (The internet of things). Ze beweren dat het platform een aan tal grote problemen waarmee Bitcoin te kampen heeft te hebben opgelost. Het zou onbeperkt schaalbaar zijn, zeer snelle transactie tijd hebben en je hoeft geen transactie kosten te betalen.

Verge (XVG)

Verge is een cryptocurrency die verbeterd op basis van de originele Bitcoin blockchain, ze willen een veilige, anonieme cryptocurrency creëren met een focus op privacy. Ze bouwen middelen voor bedrijven en individuen om gemakkelijk op een snelle, gedecentraliseerde manier transacties te maken en ondertussen de persoonlijke privacy te bewaren.

Welke cryptocurrency zal 2018 veroveren? Deel dit bericht op Facebook en twitter en discussieer over dit onderwerp