We kunnen er niet omheen, de laatste weken van 2017 stonden in het teken van de cryptocurrencies. Tijdens de nieuwsuitzendingen, op de radio, in de krant, op social media en op het werk, overal werd gesproken over Bitcoin, Ethereum, Altcoins, etc. 2018 wordt het jaar waarin de nieuwe gedecentraliseerde technologieën op grote schaal toegepast en gebruikt zullen worden. In dit artikel leggen we in een aantal stappen uit hoe je gemakkelijk kunt investeren in deze zeer snel groeiende markt.

Voordat we beginnen is het belangrijk om te onthouden dat het investeren in deze nieuwe ontwikkelingen zeer risicovol is en alleen zou moeten worden gedaan met geld dat je kunt missen. Wees er bijvoorbeeld van bewust dat "wallets" en zelfs hele "Cryptocurrency Exchanges" gehackt kunnen worden waar je de munten in hebt geplaatst. De markt is ook nog erg instabiel en de waarde van de munten gaan enorm op en neer. Het is belangrijk om bewust te zijn van alle risico's die komen kijken bij het investeren in cryptocurrencies en je goed in te lezen.

In dit artikel gaan we in 3 stappen uitleggen hoe je gemakkelijk een portfolio aan cryptocurrencies kunt opbouwen, we doen dit door accounts te maken op Coinbase (een online cryptocurrency wallet waar je met euro's munten kunt kopen), op Binance en op Kucoin (twee cryptocurrency beurzen met minder bekende en/of beginnende munten).

Stap 1: Aanmelden op Coinbase

Als eerste gaan we een account aanmaken op Coinbase, op deze website kun je met een creditcard of door geld over te boeken je eerste cryptocurrencies kopen. Maar eerst dien je je account te verifiëren met een identiteitsbewijs. De munten die verkrijgbaar zijn op Coinbase zijn de "bekendere" munten, we raden je aan om ze te onderzoeken en de inzet te spreiden over de munten die voor jou interessant lijken. Als de Coinbase website nog niet wordt weergegeven in het Nederlands kun je als je het prettig vind onderaan de pagina aan de rechter kant de taal veranderen.

Als je verder wilt gaan naar de volgende stappen en wilt investeren in de minder bekende en/of beginnende munten zorg er dan voor dat je Ether (Ethereum (ETH)) koopt (dit hoeft geen volledige munt te zijn, je kan ook bijvoorbeeld 0,5 kopen). We gaan namelijk Ether (ETH) versturen naar de Exchanges om de andere munten te kopen, we gebruiken Ether (ETH) vanwege de snellere transactietijden en lagere transactiekosten dan Bitcoin (BTC). Let er wel op dat op de exchanges (beurzen) er minimale hoeveelheden zijn waarmee je kunt kopen, op Binance kan je bijvoorbeeld kopen met minmaal 0,01 Ether (ETH).

Stap 2: Munten kopen op Binance

Let op! Momenteel accepteert Binance geen nieuwe gebruikers, ga verder naar stap 3 om aan te melden bij Kucoin.

Om eigenaar te worden van een aantal minder bekende munten/beginnende munten gaan we een account aanmaken op Binance. Als je je aanmeld via deze link krijg je korting op je transactiekosten.

Nadat je bent aangemeld en ingelogd op Binance kun je navigeren naar Funds > Deposits Withdrawals in de navigatie balk. Als je op de Deposits & Withdrawals pagina bent kun je in de zoekbalk zoeken naar Ethereum. Klik vervolgens op de Deposit knop aan de rechter kant van de tabel. Nu kun je het ETH Deposit address kopiëren.

Nu kunnen we van Coinbase Ether (ETH) sturen naar het Binance wallet address dat je zojuist hebt gekopieerd. Ga naar Accounts in de navigatie balk van Coinbase, zoek vervolgens aan de linker kant van het scherm ETH Wallet en klik vervolgens op Verzenden. Nu kun je in het veld Ontvanger het address plakken dat je hebt gekopieerd van Binance (Let goed op dat dit het juiste adres is, dus dat je Ether (ETH) naar het Ethereum wallet adres verstuurd. Als het adres niet klopt kun je je ETH kwijt raken). Vul vervolgens het bedrag in en klik op doorgaan, bevestig de verzending en wacht een aantal minuten totdat de Ethers zijn aangekomen in je Binance wallet.

Vervolgens kun je op Binance de munten kopen die je interessant vind. We raden je wederom aan om ze te onderzoeken en de inzet te spreiden over de munten die voor jou interessant lijken. Om munten te kopen navigeer je naar Exchange > Basic in de navigatie balk. Nu kun je in het blok rechtsboven in het scherm klikken op ETH en zoeken naar de munt die je wilt kopen met het zoekveld. Klik vervolgens op de munt die je wilt kopen en je ziet de grafiek en alle andere secties veranderen. Nu kun je in het midden van het scherm onder de grafiek de order plaatsen om de munt te kopen, vul de hoeveelheid en het bedrag in en klik op Buy. Zodra de order is verwerkt kun je bij de Balance de hoeveelheid zien die je hebt. Je kunt altijd al je hoeveelheden zien door te navigeren naar Funds > Deposits Withdrawals in de navigatiebalk.

Stap 3: Munten kopen op Kucoin

Om je portfolio te kunnen spreiden over een groter aantal verschillende munten raden we ook de Exchange Kucoin aan. Nadat je bent aangemeld en ingelogd op Kucoin kun je navigeren naar Assets in de navigatie balk. Zoek vervolgens in het Overview naar Ethereum en klik vervolgens op Deposit bij Ethereum. Als je nog geen Google authenticator hebt ingesteld voor je account moet dat nu eerst gebeuren voordat er een deposit address kan worden gegenereerd. Als je je Google Authenticator hebt gekoppeld met Kucoin kun je nogmaals in het Overview naar Ethereum zoeken en klikken op Deposit (Let goed op dat je naar Ethereum gaat en niet naar Ethereum Classic). Nu kun je het Ethereum deposit address kopiëren.

Nu kunnen we net zoals in stap 2 van Coinbase Ether (ETH) sturen naar het adres dat je zojuist hebt gekopieerd van Kucoin. Ga weer naar Accounts in de navigatie balk, zoek vervolgens aan de linker kant van het scherm ETH Wallet en klik vervolgens op Verzenden. Nu kun je in het veld Ontvanger het address plakken dat je hebt gekopieerd van Kucoin (Let weer goed op dat dit het juiste adres is, dus dat je ETH naar de ETH wallet verstuurd. Als het adres niet klopt kun je je ETH kwijt raken). Vul vervolgens het bedrag in en klik op doorgaan, bevestig de verzending en wacht een aantal minuten totdat de Ethers zijn aangekomen.

Nu dat je Ether is aangekomen in je Kucoin account, kun je ze omwisselen voor de munten die je interessant vind. Als je bent ingelogd in je Kucoin account navigeer dan naar Markets door te klikken op Markets in de navigatie balk. Klik vervolgens boven het tabel op ETH en zoek met de zoekbalk aan de rechter kant van het scherm naar de munt die je wilt kopen en klik op het zoek resultaat. Log vervolgens rechtsonder in het scherm in met je Google Authenticator. Nu kun je rechtsonder in het scherm de order plaatsen. Je kunt in de velden de prijs en de hoeveelheid aangeven en vervolgens op Buy klikken om de order te plaatsen. Zodra je order is uitgevoerd kun je bij je balances de hoeveelheid zien.

Tot slot

Hopelijk heb je een goede keuze weten te maken en is alles gelukt, heeft dit artikel je goed geholpen? Deel het dan met je vrienden en kennissen via social media en Whatsapp.